Puliszka Hozzávalók:
1 liter víz, 30 dkg kukoricadara, só.
Elkészítés:
A vizet 3 literes fazékba feltesszük főni. A forró sós vízbe a kukoricadarát lassan belehintjük, miközben folytonosan keverjük, nehogy összecsomósodjon. Ha már a darát mint belefőztük, 10-15 perces állandó keverés mellett készre főzzük. Majd a tűzhely szélére húzva szikkadni hagyjuk, és zsíros kanállal tálba szaggatjuk.
Különböző formában és ízesítéssel fogyasztjuk: savanyú káposztával, túróval, sült-füstölt kolbásszal, sült szalonnával, kacsamájjal, libamájjal, csirkemájjal, tejjel, szilvalekvárral stb.
Pezsgős pogácsa Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 evőkanál pezsgő (szódabikarbóna), só, langyos víz.
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a szódabikarbónát. Annyi sós, langyos vizzel összekeverjük, amennyitől közepes keménységű tésztát kapunk. Fél órát pihentetjük, utána ujjnyi vastagra nyújtjuk és kockára vágva sütjük a tűzhely tetején. Tálalhatjuk szilvalekvárral kenve, zsírral, kacsa-, libamájjal. Régen fogyasztották pusztán vagy tejjel, tejeskávéval.
Málékásás töltöttkáposzta Hozzávalók:
1 fej savanyú káposzta, 1/2 kg málékása, 1/2 kg füstölt tarja, egy kis fej hagyma, só, bors, paprika, erős paprika, 1,5-2 dl olaj.
Elkészítés:
A savanyú káposztát leveleire szedjük, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben az olajon megpároljuk a hagymát, majd beleforgatjuk az apró kockára vágott húst, ízesítjük. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. Megtöltjük a káposztát és felöntjük vízzel. Lassú tűznél fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel paradicsomlevet ízlés szerint öntünk rá.
Jó étvágyat!
· Aszaltszilvával töltött Málékásás Pincetál Terített asztal
pulyka töltöttkáposzta
Szatmári Tepsis Hús
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
15 dkg füstölt szalonna
50 dkg sertéskaraj
Tejfölös mártás:
2 dl tejföl
5 evőkanál liszt
3 fej vöröshagyma
5 dkg fűszerpaprika
ízlés szerint só, bors, Delikát
Elkészítés:
A burgonyát egészben, héjában megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, a sertéskarajt felszeleteljük. A szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírból. A karajt kiklopfoljuk és lisztbe forgatva elősütjük a szalonna zsírjában. A megfőtt burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A burgonyából kupacokat alakítunk ki, rárakunk egy-egy szelet elősütött húst, és a hús közepére a kiolvasztott szalonnát. Ezután rakunk rá még egy réteg húst, majd a megmaradt burgonyát ráreszeljük. Tejfölös mártással meglocsoljuk, és sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat mindenkinek!