Menü
Hírek
Településünk
Hírek archívum
Önkormányzat
Közintézmények
Egyházak
Ügyeletek
Vállalkozások
Turisztika
Étel receptek
Kölcsey Ferenc életrajza
A csónakos fejfás temető
Képgaléria

 

 

 

Legfrissebb hírek

 

 

Képajánló
 

  
 

 

 

Statisztika
Látogatók: 735540
Étel receptek


Puliszka

 Hozzávalók:
1 liter víz, 30 dkg kukoricadara, só.
Elkészítés:
A vizet 3 literes fazékba feltesszük főni. A forró sós vízbe a kukoricadarát lassan belehintjük, miközben folytonosan keverjük, nehogy összecsomósodjon. Ha már a darát mint belefőztük, 10-15 perces állandó keverés mellett készre főzzük. Majd a tűzhely szélére húzva szikkadni hagyjuk, és zsíros kanállal tálba szaggatjuk.
Különböző formában és ízesítéssel fogyasztjuk: savanyú káposztával, túróval, sült-füstölt kolbásszal, sült szalonnával, kacsamájjal, libamájjal, csirkemájjal, tejjel, szilvalekvárral stb.




Pezsgős pogácsa


  Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 evőkanál pezsgő (szódabikarbóna), só, langyos víz.
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a szódabikarbónát. Annyi sós, langyos vizzel összekeverjük, amennyitől közepes keménységű tésztát kapunk. Fél órát pihentetjük, utána ujjnyi vastagra nyújtjuk és kockára vágva sütjük a tűzhely tetején. Tálalhatjuk szilvalekvárral kenve, zsírral, kacsa-, libamájjal. Régen fogyasztották pusztán vagy tejjel, tejeskávéval.

 


Málékásás töltöttkáposzta


 Hozzávalók:
1 fej savanyú káposzta, 1/2 kg málékása, 1/2 kg füstölt tarja, egy kis fej hagyma, só, bors, paprika, erős paprika, 1,5-2 dl olaj.
Elkészítés:
A savanyú káposztát leveleire szedjük, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben az olajon megpároljuk a hagymát, majd beleforgatjuk az apró kockára vágott húst, ízesítjük. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. Megtöltjük a káposztát és felöntjük vízzel. Lassú tűznél fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel paradicsomlevet ízlés szerint öntünk rá.
Jó étvágyat!





·             
 
Aszaltszilvával töltött        Málékásás                Pincetál                     Terített asztal
           pulyka               töltöttkáposzta                              


Szatmári Tepsis Hús

 Hozzávalók:

1,5 kg burgonya

15 dkg füstölt szalonna

50 dkg sertéskaraj

Tejfölös mártás:

2 dl tejföl

5 evőkanál liszt

3 fej vöröshagyma

5 dkg fűszerpaprika

ízlés szerint só, bors, Delikát


Elkészítés:

A burgonyát egészben, héjában megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, a sertéskarajt felszeleteljük. A szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírból. A karajt kiklopfoljuk és lisztbe forgatva elősütjük a szalonna zsírjában. A megfőtt burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A burgonyából kupacokat alakítunk ki, rárakunk egy-egy szelet elősütött húst, és a hús közepére a kiolvasztott szalonnát. Ezután rakunk rá még egy réteg húst, majd a megmaradt burgonyát ráreszeljük. Tejfölös mártással meglocsoljuk, és sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 Image

 
 

E-mail: szatmarcseke@szatmarcseke.hu

 
Ajánlott böngésző Mozzila Firefox. Felbontás 1024x768