Menü
Hírek
Településünk
Hírek archívum
Önkormányzat
Közintézmények
Egyházak
Ügyeletek
Vállalkozások
Turisztika
Étel receptek
Kölcsey Ferenc életrajza
A csónakos fejfás temető
Képgaléria

 

 

 

Legfrissebb hírek

 

 

Képajánló
 

  
 

 

 

Statisztika
Látogatók: 734678
Katolikus templom felújítás


2004.09.21. 10:29:39

Katolikus templom felújítás

A szatmárcsekeieknek 2003. július 31-e sokáig emlékezetes marad. Az 1922-ben épült római katolikus templom felújításának befejező munkáit végezték a műemlékesek, amikor tüzet észleltek a szomszédok a tetőszerkezetnél.


Perceken belül riasztották a tűzoltókat. A 20 méter széles, 35 méter hosszú tető teljesen leégett. Fehérgyarmati, kisvárdai, mátészalkai, nyírbátori tűzoltók és a lakosság megakadályozta a nagyobb pusztulást.


A község lakossága a templom berendezéseit (a kegytárgyakat is) kihordták. A tűzoltók az égő gerendákat lebontották (a földön locsolták) a falat fóliával védték. Ennek ellenére jelentős kár keletkezett. Pár nappal később a biztosító felmérte a kárt. Ideiglenes tető került a templomra. Ennek megépítéséhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke (a költség 50 százaléka erejéig) támogatást adott.
Szatmárcsekére látogatott a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke is.

Megnyitottak egy számlát, amire bárki - aki segíteni akarta a helyreállítást - adományozhatott. A küldeményeket az Egyházmegye illetékesei kezelték, s maradéktalanul az újjáépítésre fordították.


A község lakóinak többsége református vallású, de ők illetve a települési önkormányzat is megragadott minden lehetőséget a helyreállításhoz.
"Az Úrnak 2004. évében. Az újjá épült Templom mesterei Anducska Tibor és Lajos Díszítő-festő és aranyozó a Marosi Balázs plebános idejében augusztus 24. Szolgálatának 28. évében " - fogalmaz az ünnepi szentmisére szóló meghívó, idézve a templom falán lévő írást. (utalva az eseményre)


A szentelést Bocsák Nándor püspök celebrálta 2004. szeptember 11-én, átadva a híveknek felújított, megszépült katolikus templomot.
 
< Előző   Következő >
 

E-mail: szatmarcseke@szatmarcseke.hu

 
Ajánlott böngésző Mozzila Firefox. Felbontás 1024x768