Menü
Hírek
Településünk
Hírek archívum
Önkormányzat
Közintézmények
Egyházak
Ügyeletek
Vállalkozások
Turisztika
Étel receptek
Kölcsey Ferenc életrajza
A csónakos fejfás temető
Képgaléria

 

 

 

Legfrissebb hírek

 

 

Képajánló
 

  
 

 

 

Statisztika
Látogatók: 645392
A magyar kultúra napja - Sebestyén Márta kapta a Kölcsey-díjat
 Sebestyén Márta énekművész kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet; az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen adták át vasárnap Szatmárcsekén.

A társaság által 1995-ben alapított elismerést a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Az elmúlt évben Görömbei András irodalomtörténész, esszéíró, korábban pedig Jankovics Marcell filmrendező, Szabó Dénes karnagy, Szilágyi István író és Nagy Gáspár költő kapta meg a kitüntetést, de a díjazottak között volt Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.


A község zsúfolásig megtelt református templomában megtartott ünnepségen a Kölcsey-emlékplakettet Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, a Nyíregyházi Főiskola rektora adta át a népdalénekesnek.

Sebestyén Márta - Kodály Zoltán egykori tanítványa - 1991-ben kapta meg a Liszt-, majd 1999-ben a Kossuth-, 2003-ban a pedig a Prima Primissima-díjat. A világhírű énekest Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjban részesítették, emellett énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
Az ünnepség keretében megtartott ökumenikus istentiszteleten igét hirdetett Bölcskei Gusztáv református és Beer Miklós római katolikus püspök. A templomi szertartás után az ünnepség résztvevői a helyi református temetőbe vonultak át, ahol megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

(MTI)

 
< Előző   Következő >
 

E-mail: szatmarcseke@szatmarcseke.hu

 
Ajánlott böngésző Mozzila Firefox. Felbontás 1024x768