2007.08.28. 08:55:26
IX. Nemzetközi Szilvalekvárfőző verseny
A hagyományokhoz híven, augusztus végén immár kilencedik alkalommal várják a vendégeket és a részt vevő csapatokat közös lekvárfőzésre, ahol a „végtermék” mellett legalább olyan fontos a jó hangulat, a közös mulatozás. A rendezvény helyszíne a sportpálya szomszédságában lévő Kölcsey Fogadó, ahol százéves fák árnyékában állítják fel a lekvárfőzős sátrakat, ahol vályogból rakott katlanokban „fő” a lekvár két napon át. A fogadóban szállás és étkezési lehetőség várja a vendégeket. A kertben szabadtéri színpad, a sportpálya vidámpark és játékos vetélkedők helyszíne. A szomszédos területen kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója. Évek óta 20-26 főzőcsapat garantálja a látnivalót és a jó hangulatot.
Czipták Krisztián
|
|
2007.05.04. 13:57:44
ÜNNEPI ISTENTISZTELET
2007. május 06-án, délután 3 órakor a Szatmárcsekei Református templomban ünnepi istentiszteleten Nagytiszteletű TIBA ZSOLT református lelkész beiktatására kerül sor. Igét hírdet: Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöke. A beiktatási szolgálatot végzi: Bartha Gyula a Szatmári Református Egyházmegye esperese.
|
|
2007.02.12. 08:12:40
CINKEFÕZÕ PROGRAM 2007.
M E G H Í V Ó
A szatmári települések vendégszerető lakossága és a Falusi Turizmus Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete tisztelettel meghívja önt és kedves partnerét a 2007 február 24-25.-én (SZOMBAT – VASÁRNAP) megrendezésre kerülő
IX. NEMZETKÖZI CINKEFÕZÕ FESZTIVÁLRA ÉS NÉPI ÉTELEK BEMUTATÓJÁRA, AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ KIEMELT GASZTRONÓMIAI NAGYRENDEZVÉNYÉRE
A rendezvény az „Észak–alföldi Régió Ajánlásával” megtisztelő címet viseli
A verseny színhelye: Szatmárcseke Általános Iskola és Művelődési Központ A verseny fővédnöke: KISS PÉTER Munkaügyi Miniszter Fülöp István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke
A RENDEZVÉNY RÉSZLETES PROGRAMJA 24. SZOMBAT 10,00 h LIBAFOGÓ VERSENY …..a települések csapatai részére. 10, 30h A VERSENY ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSA:
Köszöntőt mond: Sarkady Pál polgármester A rendezvényt megnyitja: Dr. Hanusz Árpád A Falusi Turizmus Megyei Szervezetének elnöke
• a versenyző csapatok rövid bemutatása Termékbemutatók Ø szilvalekvár, szilvapálinka, aszalt szilva kóstolás Ø kirakodóvásár Ø népi mesterségek bemutatkozása Ø gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok bemutatása, fotózása, receptismertetés Ø a versenyző települések specialitása. Ø versenyző települések kiállításának megtekintése Ø Kölcsey emlékszoba bemutatása
(Minden versenyző csapat kötelezően főz „cinkét” és tetszés szerint egy menűt, amit a zsűri értékelni fog.)
11, 00h Kulturális műsor: Citerazenekarok néptáncosok, énekkarok, ifjúsági színjátszók bemutatója (folyamatosan) Zenta melletti Felsőhegy Művelődési Egyesület bemutatója
13,30h A VERSENYZÕ CSAPATOK SORSZÁMUKNAK MEGFELELÕEN FOLYAMATOSAN TÁLALJÁK FEL A MENŰT, A ZSŰRIZÉSHEZ ( A KIJELÖLT ASZTALHOZ)
13,30h ebéd /a megfőzött ételek folyamatos kóstolása/
15, 30h Kölcsey síremlék megkoszorúzása
16h ÜNNEPÉLYES EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS DÍJKIOSZTÁS
20, 00h. –tól – 03, 00h. “PULISZKA” BÁL (élő zenével) Ø nyitótánc Ø zene: tombola Ø “puliszka” bál szépe választás
25. VASÁRNAP 7, 00h. • Falusi disznóvágás fogópálinkával és forralt borral • füle –farka kóstolás • reggelire hagymás vér Reggeli után A TÉRSÉG IDEGENFORGALMI LÁTNIVALÓINAK BEMUTATÁSA (igény szerint). Ø (Lovas kocsis (szánkós) kirándulás ebédig)
13, 00h. Disznótoros ebéd majd hazautazás CINKE RECEPTJE: A meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel tesszük fel főzni, hogy ellepje, A megfőtt krumplit csomómentesre törjük, majd a saját főtt levébe visszahelyezve folyamatos keverés mellett lisztel sűrítjük. Jól összefőzzük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd olajban mártott evőkanállal kiszaggatjuk és ízlés szerint hordós káposztával, hagymászsírral, kapros juhtúróval, libamájjal, tepertővel, tejjel nyakon öntjük és összekeverve tálaljuk.
|
|
|
|