Menü
Hírek
Településünk
Hírek archívum
Önkormányzat
Közintézmények
Egyházak
Ügyeletek
Vállalkozások
Turisztika
Étel receptek
Kölcsey Ferenc életrajza
A csónakos fejfás temető
Képgaléria

 

 

 

Legfrissebb hírek

 

 

Képajánló
 

  
 

 

 

Statisztika
Látogatók: 734343
Cinkefőző Fesztivál eredményei
Tizenkettedik alkalommal rendeztük meg Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivált. Húsz csapat mérte össze tudását, érkeztek csapatok Kárpátaljáról, Erdélyből, Csángóföldről, Vajdaságból és  Felvidékről is. A cinke a térségre jellemző burgonyából készített népi étel. A kétnapos fesztivál programja libafogással kezdődött, a rendezvény megnyitóján  Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere, Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. Vezérigazgatója köszöntője után Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár - Bereg Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg a fesztivált. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó során Dr. Róna Iván beszélt a gasztronómia jelentőségéről, a magyar turizmuson belüli helyéről és szerepéről, és Dr. Kovács Ferenccel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület elnökével közösen átadták a díjakat.
 
 XII. Nemzetközi Cinkefőző  Fesztivál eredményei:

  Cinke főzés:  Településre jellemző menüsor:
  Libafogó Verseny:
   I. hely Érpatak     I. hely Tiszabecs
   I. hely Kalotaszeg
 II. hely Tákos
   II. hely Nagykároly  II. hely Tiszabecs
 III. hely Kölcse III. hely Túristvándi 
 III. hely Szilágypér
 
   
Különdíjban részesült Kalotaszeg, Pusztina, Kászon, Kölcse.
 

Puliszka bállal zárult a szombati nap, vasárnap falusi disznóvágással folytatódott a program, a látogatók megtekinthették a csónakfejfás református temetőben található Kölcsey Ferenc síremlékét, a művelődési házban lévő Kölcsey emlékszobát. A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság által adományozott „Az Észak-alföldi régió ajánlásával „ címet viselő fesztivált a két nap alatt közel ötezer vendég látogatta.
 
  
   
    
 
Cinkefőző 2010.

 AJÁNLÓ
 
 
 
A cinkefőző  fesztivál hagyományőrző, gasztronómiai rendezvényünk 1999 februárja óta évente kerül megrendezésre. Nagy népszerűségnek örvendő versengés, ahol 20-25 – helyi, környékbeli és külföldi – csapat méri össze  főzőtudományát több ezer látogató kíváncsi tekintetétől övezve. A rendezvény, minden év februárjának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, melynek helyszíne az általános iskola udvara, és a hozzá tartozó bitumenes sportpálya. Mindegyik csapat kötelezően főz cinkét, amely a hiedelmekkel ellentétben továbbra sem madár, hanem burgonyából és lisztből főzött sűrű massza, melyet sok-sok finom feltéttel gazdagítanak. Nagyon sok változata van, mindegyik csapat más és más ízekkel teszi ínycsiklandozóvá. Van, aki túróval-tejföllel, kacsa- vagy libatepertővel, mások savanyú káposztával, sült kolbásszal és szalonnával varázsolják ellenállhatatlan illatú és ízű fogássá ezt az egyszerű alapételt. Szilvalekvárral és tejföllel megkenve desszertként is figyelemreméltót lehet alkotni belőle. A cinkén kívül minden csapatnak kötelező főznie egy, a településre jellemző, tehát tájjellegű ételsort is, amelyek között a különböző levesek, sült húsok, egytálételek, sütemények egyaránt képviseltetik magukat. A rendezvényt színesíti a libafogó verseny, ahol Ludas Matyi  libaudvarban minden csapat fog egy pár  libát. Hagyományőrzésre, jó hangulatú rendezvény szervezésére, a régi, népi ételek és íz világ megőrzésére való törekvésünk eredményességének bizonyítéka, hogy a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnyerte az „Észak –alföldi Régió ajánlásával” kitüntető cím
MEGHÍVÓ
 
XII. Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója
A XII. Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója gasztronómiai rendezvény az idén 2010. február 27-én kezdődik. Részletes program a későbbiek során megtalálható lesz a honlapunkon. Addig is mindenkit szeretettel hívunk és várunk!
   
 
 
MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2010.



A Magyar Kultúra Napja

 Szatmárcsekén

Abban a faluban, ahol 1823. Január 22-én Kölcsey Ferenc megírta Himnuszt.

 

2010. január 17-én vasárnap 11.00 órakor

 

Az ünnepség a Református templomban kezdődik, ahol

Ökumenikus Istentisztelet keretében igét hirdet:

Kocsis Fülöp

Görög-katolikus püspök és

Bölcskei Gusztáv

Református püspök, közreműködik:

Csorba Gergő

orgonaművész

 

Sólyom László

a Magyar Köztársaság elnöke az esemény díszvendége!

A Magyar Kultúra Napjáról

Jankovics Marcell

Kossuth-díjas filmrendező emlékezik meg.

Aki a Kölcsey Társaság emlékplakettjét kapja ebből az alkalomból.

 

Csíkos Sándor

Jászai Mari-díjas színművész mondja el a Himnuszt, majd

A fehérgyarmati Erkel Ferenc Városi Vegyeskar

és a mátészalkai Zenebarátok Kórusa énekel, vezényel

Balogh Ferencné

 

Az istentisztelet után a szatmárcsekei, csónakos fejfás műemléki védettségű

Református temetőben

a résztvevők megkoszorúzzák

Kölcsey Ferenc

síremlékét

 

 

 

Talán valóban itt keltek át a Tiszán a honfoglalók, s talán tényleg csetlettek-botlottak a homokos, iszapos magas partoldalon, ahogyan a hely adottságaiból és a történetből a nyelvészek egy része eredezteti Cseke településnevét, de hogy aztán tartósan megvetették itt a lábukat őseink, azt a tatárjárás idején megerősített palánkvár emlékezete is hirdeti.

 

A Kölcsey család 1361-től ismert e tájon Nagy Lajos király jóvoltából birtokosai a vidéknek, s az ifjúkori betegsége, s szülei korai elvesztése miatt csendes visszahúzódó természetű kései leszármazott, Kölcsey Ferenc sokat olvasó, érzékeny, európai műveltséget fölhalmozó, a világ dolgaiban jártas emberré serdül. A tanulóévek után a hivatali, a közéleti és az irodalmi vállalások miatt sokat utazik, kiterjedt levelezést folytat a kor jeleseivel, a helyi politikában készül az országos ügyek intézésére. Szerény vagyoni helyzete miatt mindig rendkívül alapos, gondos, helyes elképzelésekkel bíró gazdálkodó.

 

Kölcsey Ferenc ezt a szatmári magyar nyelvet beszélte, s érlelte költészetté, de a modern magyar jogtudomány, közigazgatás és parlamentarizmus is neki köszönheti tudományos igényességű fogalmi rendszerét. Beszédei, tanulmányai, elemzései a mai napig hiteles és megkerülhetetlen tételei a közügyeket önzetlenül vállaló, lehetetlen nem ismerő erkölcsi alapon politizáló értelmiségi magatartásnak. Innen Szatmárcsekéről, az aprócska faluból lett egyszerre Wesselényi és Széchenyi bizalmasa, a reformtörekvések meghatározó vezetője, kiváló jogtudós és jelentős költő.        

 

 

A himnusz születésnapjához legközelebb eső, de azt megelőző januári vasárnapon

a Kölcsey Társaság immár tizenöt esztendeje hagyományosan szervezi

a szatmárcsekei emlékezéseket, ahol a kezdetek óta a következők

kaptak szót, a magyar műveltség állapotának elemzésére, valamint a felelős magyar értelmiségi, alkotói magatartás megfogalmazására:

 

1995. Melocco Miklós szobrászművész

1996. Szokolay Sándor zeneszerző

1997. Kányádi Sándor költő

1998. Makovecz Imre építész

2000. Csoóri Sándor költő

2001. Vásárhelyi László koreográfus, néptáncos

2002. Kő Pál szobrászművész

2003. Kallós Zoltán népzene-kutató

2004. Jókai Anna író

2005. Kocsár Miklós zeneszerző

2006. Pérely Zsuzsa gobelinművész

2007. Nagy Gáspár költő

2008. Szilágyi István író

2009. Szabó Dénes karnagy

2010. Jankovics Marcell filmrendező

 

Egy ezerötszáz lelkes, ötszázhúsz családnak otthont adó Tiszamenti, szatmári falu, Szatmárcseke valamennyi lakója várja a Himnusz születésnapján azokat,

akik Nemzeti Imádságunkat és annak költőjét, Kölcsey Ferencet,

a magyar műveltség és művelődés ügyét számon tartják.



 
 
M E G H Í V Ó

 
 
Böllérversenyen I. helyezést értünk el...
 Testvértelepülésünk meghívására utaztunk el Dunántúlra, ahol másodszor tartott böllérversenyt  2009. december 05-én a Tolna megyében található Attala község önkormányzata. Az idei program különlegességét az adta, hogy az új, pályázati pénzből épült piacteret is a szombati disznótorral avatták.

A jó hangulatból nem volt hiány egyik csapat asztalánál sem. A dombóvári Rutin Kft. daloló bölléreit a helyi  előadóművész harmonikával kísérte. Közben azért persze dolgoztak, ahogy a többi csapat is. A nagy disznókból egyre kisebb húsok, szalonnák, majd hurka-kolbász, sültek, töltött káposzta lett. Étvágygerjesztő illatfelhőben úszott tehát a környék, a piactér, s a mellette felállított sátrak is. A falu apraja-nagyja is kapott kóstolót, némi lakodalmas-mulatós zenét, meg némi italt is, amit szatmárcsekeiek jó szívvel kínáltak.

A tíz csapatból három vállalta, hogy saját disznót hoz, hét állatot pedig Cser Gyula, helyi sertéstenyésztő ajánlott föl. Az attalai, a kapospulai, a nagyberki és a kurdi önkormányzat csapata mellett az Attaláért Alapítvány, a Szatmárcseke, a dombóvári MSZP, a Magyar Aszfalt, a Rutin Kft. és az Attalai Juniorok versengtek egymással szombaton.

Bodó Imre, a zsűri elnöke elmondta, külön értékelték a perzselést, a bontást, a szalonnák, húsok formáját, a csapatok összeszokottságát, a hurka és kolbász ízét. Délutánra kiderült, a disznóvágásban igen rutinos szatmárcsekei csapat nyerte a 2. Attalai Böllérversenyt, a második helyen a Kurdi önkormányzat, a harmadik helyen pedig Nagyberki csapata végzett.

A Szatmárcsekei csapat szeretete, jó hangulata, a barátság, amelyekből egy-egy marékkal került az ételekbe „győzött”.


 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok 31 - 35 / 56
 

E-mail: szatmarcseke@szatmarcseke.hu

 
Ajánlott böngésző Mozzila Firefox. Felbontás 1024x768